Kan ashwagandha vara skadligt? Svaret på TV4-inslaget.

2024-12-02

Angående TV4s inslag den 1 december 2024:

”Kosttillskott kan vara farliga.”

Inslaget bygger på samma information som artikeln i Svenska Dagbladet den 14 oktober 2024. Alltså på en rapport sammanställd av HoA (Head of Food Safety agencies) – bestående av representanter från europeiska livsmedelsverk.

Listan innehåller 12 örter/läkeväxter som kan komma att utvärderas av EFSA, bland annat: piperin, silverax (cimicifuga), tiggarnöt (tribulus terrestris), helig basilika (tulsi), johannesört, kanel, maca, curcumin och ashwagandha.

Problemet är att medierna har uppfattat listan som att det är fastställt att dessa örter är skadliga. Så är det inte alls.

Istället bygger listan på läkeväxter som olika Europeiska myndigheter har ställt frågor om.

Frågor avseende bland annat: • Interaktionsrisker • biverkningar • Vilken dos som kan anses som säker – och om detta kan påverkas av: • Vilken växtdel som används • Vilken extraktionsmetod som används • Onormalt höga koncentrationer av enstaka ämne • Ny produktionsteknik t.ex. nanoteknik etc.

Om EU-kommissionen anser att det finns skäl att utvärdera örterna ges uppdraget till EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet). EFSA kommer sedan att ge alla företag möjligheten att skicka in säkerhetsdokumentation. Tyvärr är detta en långsam process som kan komma att ta upp till 3 år.

Vi välkomnar utredningen eftersom kvalitén på framför allt växtbaserade kosttillskott varierar mycket. Vilket kan påverka både effekt och säkerhet.

Men… det är ett problem att medierna uppfattar listan som att örterna är skadliga och därför kan komma att förbjudas. Vilket sannolikt inte kommer att hända. Däremot kan vissa extraktionsmetoder eller användandet av vissa växtdelar förbjudas eller begränsas.

Det är därför MedicineGarden bara arbetar med världens mest väldokumenterade extrakt.

Extrakt som har upprepade, välgjorda och publicerade studier på exakt det extraktet och i den mängd som finns i våra kapslar. För då vet vi att våra kosttillskott både är säkra och effektiva.

Senaste nytt om ashwagandha:

All negativ publicitet som förekommit kring ashwagandha de senaste åren kommer från samma källa. Danmark och den så kallade DTU rapporten.  

• Efter en bra dialog mellan DTU och Indiska hälsodepartementet, läkare och professorer har DTU kommit till slutsatsen att de bör uppdatera sin rapport. Detta eftersom rapporten okritiskt dragit negativa slutsatser om ashwagandharot – felaktigt baserat på studier framför allt på blad, stam och bär - eller hela växten.

Traditionellt, liksom i KSM66, används enbart ashwagandharot eftersom ovanjordsdelarna kan innehålla ämnen som är cytotoxiska, påverka spermier negativt samt vara leverretande. Ämnen som alltså inte finns i KSM66 – världens utan jämförelse mest sålda, studerade och certifierade ashwagandha.

KSM66 har som enda företag skickat in en specifik säkerhetsrapport till DTU.

I rapporten presenteras effekt och säkerhetsdata från 36 kliniska studier på människa.

Däribland en global, dubbelblind, placebokontrollerad säkerhetsstudie på 1000 personer.

En högdos-studie på 2000 mg per dag, samt delresultat av en 12 månaders säkerhetsstudie.

Av dessa studier fokuserar 13 på leversäkerhet, 13 på effekt och säkerhet avseende könshormon, sexuell lust och funktion samt fem på effekt och säkerhet avseende sköldkörteln.

I rapporten ingick även 13 säkerhetsstudier på djur.

Däribland en komplett reproduktionsstudie där både hon- och handjuren fick en dos motsvarande 200 gånger en normal dos. Djuren fick KSM66 (2000 mg/kg) under parning, graviditeten och amning. Även en långtidsstudie på 90 dagar ingick - även denna med en dos 200 gånger högre jämfört med normal dos.

Slutsats:  Säkerhetsrapporten på KSM66 visar att det inte finns någon skillnad i säkerhet mellan placebo och KSM66 - inte ens i höga doser under längre tid. Däremot var skillnaden i effekt stor mellan KSM66 och placebo.

Tom Johnsson, CEO • grundare och kvalitetsansvarig.

MedicineGarden AB • tom@medicinegarden.se • 0705-94 91 95

Har du några frågor?
Är det något du undrar över? ring eller maila, så hjälper vi dig gärna.
Kontakta oss